dimecres, 18 d’octubre del 2017

La premsa

Resultado de imagen de premsa

Cerca una notícia a un diari. Després d'haver-la llegit, torna-la a redactar de dues maneres diferents: http://www.arabalears.cat/

a) Com si l'haguessis d'explicar a la teva colla d'amics. 
 
Calma tensa aquest dimecres al Congrés en l'impàs d'espera per a l'execució de l'article 155 de la Constitució. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a reclamar al seu homòleg català, Carles Puigdemont, que respongui amb claredat sobre 'sí' o 'no' va reclamar la independència. Però el seu cap, així com el de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ja estava en la intervenció de l'autonomia.
"Comprendrà que si ha declarat la independència, el govern [espanyol] està obligat a actuar com mana la Constitució", ha assenyalat el president espanyol, demanant "seny" al president de la Generalitat. En la mateixa direcció s'ha referit Sáenz de Santamaría, emplaçant de nou Puigdemont a comparèixer al Congrés si vol "mediació".
Sobre si a els líder de l'ANC i Òmnium són "presos polítics", Sáenz de Santamaría ha retret al Govern que no digués el mateix de la gent que va encerclar el Parlament el 2011 i, en canvi, es parlés "d'atemptat a les institucions catalanes". 
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha transmès a Santamaría tot el seu "suport" en la resposta a Catalunya. Rivera està intranquil pel búnquer entre el PP i el PSOE en l'aplicació del 155. "Tingui l'absoluta tranquil·litat i confiança que el govern parlarà amb el seu grup parlamentari abans de prendre mesures", ha dit la vicepresidenta espanyola. En aquest sentit, ha puntualitzat que busquen el màxim consens també al Congrés per aplicar aquest article de la Constitució, tot i que en tenen prou amb la majoria absoluta al Senat. Una forma més de legitimar-se.
L'argument del PP i el PSOE és un: si s'aplica el 155 és per "recuperar l'autogovern" a Catalunya.
El PSOE, que treballa de la mà amb el màxim "consens" amb el PP sobre l'execució del 155, ha retirat a últim moment la seva pregunta a Rajoy i l'ha canviat per un: "Què farà el govern per dinamitzar l'activitat parlamentària?". La seva portaveu, Margarita Robles, ha assumit així un perfil molt baix a hores de presentar de la mà el pla per intervenir Catalunya.

El gobierno español aclara de han actuado según "la constitución", ¿la constitución dice que hay que apalear a ciudadanos? Menuda panda de bárbaros.
b) Com si fossis el locutor d'un informatiu i haguessis de donar la notícia.
Buenos dias, hoy hablaremos de la ejecucion de el articulo 155 de la constitucion. Catalunya quiere "recuperar el autocontrol".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada