dimecres, 30 de maig del 2018

Conte...


Resultado de imagen de imaginacion

   1. Escriu un conte d'unes 20 línies on apareguin aquestes paraules: lladre, mestressa, diamant.
Un dia un lladre va entrar a una casa ben grossa, feta de marbre amb ventanes d'or i unes portes grosses com portases de Iglesias fantàstiques, amb els treballadors vestits de etiqueta, amb guants de or i sabates de pell de cocodril, el lladre, tot content, es va dir a ell mateix, "em fare ric aquesta nit!". Va prosseguir a entrar per sa finestra amb delicadesa i molta de autoconfiansa, en entrar, la mestressa estaba en el sofá de pell oscura, brillant, i tenia inscrustats molt de diamants. Quant la mestressa es va aixecar, el lladre va aprofitar per agafar tot el pelatje, pero en sortir per la finestra, es va tropezar, y es va rompre el cap.

divendres, 18 de maig del 2018

1.              Escriu la forma adaptada dels manlleus entre parèntesis en aquestes oracions.

Resultat d'imatges de sanwich a) Hem demanat un parell de (sandwichs) per berenar. ……………………………………
b) Hem de respectar la data de consum preferent dels (yoghourts)…………………….
c) Si no presentes el (ticket), t’assegur que no entraràs…………………………………….
d) La gent va mirar interessada el (show) de l’artista……………………………………….
e) Diu que pateix (stress)……………
                                                      ACTIVITATS
 1.              Escriu la forma adaptada dels manlleus entre parèntesis en aquestes oracions.
 a) Hem demanat un parell de (sandwichs) per berenar. ……………………………………
b) Hem de respectar la data de consum preferent dels (yoghourts)…………………….
c) Si no presentes el (ticket), t’assegur que no entraràs…………………………………….
d) La gent va mirar interessada el (show) de l’artista……………………………………….
e) Diu que pateix (stress)………………………………………………………………… 
Resultat d'imatges de sanwich
 2.              Escriu, partint dels manlleus de l’anglès corresponents, la forma adaptada per designar els esports següents en català:
·       Baseball:
·       Basketball:
·       Cricket:
·       Hockey:
·       Rugby:
·       Volleyball:



3.              Completa les oracions amb les paraules genuïnes del requadre següent:

 a) He obert una carpeta anomenada (downloads). ………………………………………..
b) L’ordinador té un (hardware) de primeres marques……………………………………
c) Presenta un nou (look) al darrer disc…………………………………………………..
d) Entre els meus (hobbys) es troba el bricolatge…………………………………………..
e) Cal evitar l’ús de (software) pirata…………………………………………………………..
f) Va desfilar la (top ten) més reconeguda de la passarel·la……………………………..
 imatge      programari       maquinari      descàrrega    model      afició

 4.              D’aquests neologismes, quins s’han format pel procediment del manlleu?
 ·                Oenagé
·                Pírcing
·                Dessuadora
·                Pizza
·                Impressora
·                Ciència-ficció
·                Caiac
·                Escàner 
 5.              Tria el mecanisme que s’ha usat per a la formació de cada un d’aquests neologismes:
 ·                Trencaclosques (composició/derivació)
·                Rentadora (habilitació semàntica/derivació)
·                Mòbil (acronímia /escurçament)
·                Navegar (derivació/habilitació semàntica)
·                Ovni (acronímia/escurçament)
·                Llapis USB ( habilitació semàntica/composició)
Resultat d'imatges de ovni
 6.              Escriu la sigla o acrònim que utilitzam per fer referència a cada un d’aquests conceptes:
 ·                Centre d’atenció primària:
·                Índex de preus al consum:
·                Tecnologies de la informació i comunicació:
·                Ensenyament secundari obligatori:
·                Àcid desoxiribonucleic:
·                Document nacional d’identitat:
·                Impost sobre el valor afegit:
·                Petita i mitjana empresa:
 Resultat d'imatges de adn
Imatge relacionada
. Fes un resum del següent text amb les teves pròpies paraules.

David Casellas i Gispert Publicat a Llengua Nacional n. 59 (2007)

Neologismes populars 

Em sabríeu dir què tenen en comú les paraules següents?: cuc, ratolí, furoner-a, finestra, drecera, àncora, inundació, galeta, bombardeig, cavall de Troia, pirata... Doncs, sí, per estrany que pugui semblar, totes són neologismes del camp de la informàtica. I és que avui dia aquest és un dels terrenys on hi ha més innovació terminològica; això sí, mediatitzada per l’anglès o les altres llengües veïnes. De tota manera, com podem veure pels mots precedents, sovint aquests neologismes en lloc de ser paraules formades per derivació o composició són paraules completament populars, usades per aplicació dels recursos estilístics de la metonínimia o la metàfora.

Sens dubte que això s’ha esdevingut perquè la informàtica s’ha anat divulgant d’una manera tan ràpida que terminològicament ha deixat de ser una matèria tècnica per a esdevenir un coneixement absolutament popular, sobretot entre el jovent. Aquest fet ha motivat que els usuaris, espontàniament, hagin anat batejant amb mots populars les accions i estris que han d’anomenar amb més freqüència. En aquests casos el Termcat ha fet bé de mantenir-ne el nom popular, convenientment catalanitzat. Podeu trobar informació referida a tots aquests termes en la pàgina http://www.termcat.cat/neoloteca/index.html.

En algun altre cas, és discutible l’adopció del nom popular, sobretot si això ens distancia de les altres llengües de cultura. És el cas de blog (pàgina web personal, amb informacions o opinions sobre temes diversos, amb una estructura cronològica que s’actualitza regularment), neologisme d’introducció molt recent, per al qual el Termcat proposa la forma popular catalanitzada bloc (i el derivat blocaire), allunyant-se del que fan les altres llengües, mentre que Gabriel Bibiloni (en un article publicat a Llengua Nacional n.53) propugnava l’escriptura blog (i el derivat bloguista).

Centrem-nos ara en alguns d’aquests neologismes populars. A hores d’ara, en el camp de la informàtica, ja tothom té clar a què ens referim quan parlem d’un ratolí, un nom metafòric que ha triomfat i s’ha escampat molt ràpidament. El ratolí clàssic era el ratolí de bola (que funciona mitjançant el moviment d’una esfera), però avui dia també podem parlar d’un ratolí de botó (en forma de botó integrat en el teclat d’un ordinador), d’un ratolí sense cable, d’un ratolí òptic (que funciona mitjançant un sensor òptic) i d’un ratolí tàctil (mitjançant una superfície plana sobre la qual es desplaça el dit).

També tothom sap què és una finestra, però a internet distingim les finestres emergents (que apareixen automàticament a la pantalla i se sobreposen a la finestra activa, en anglès anomenades pop-up) i les finestres latents (que també apareixen automàticament a la pantalla, però que l’usuari veu quan tanca la finestra activa). Segur que tots els usuaris d’internet heu hagut de tancar moltes finestres emergents i latents. I què és un furoner o una furonera? Doncs es tracta d’una persona que té grans coneixements d’informàtica i que desitja posar a prova les seves habilitats en la xarxa, amb l’única pretensió d’augmentar els seus coneixements. En canvi, un pirata és la persona que s’introdueix il·legalment en un sistema de seguretat informàtic amb la voluntat de perjudicar. Els pirates sovint poden introduir en la xarxa diferents tipus de virus, com un cuc, un programa maliciós que es reprodueix i es propaga molt ràpidament, amb la finalitat de fer malbé o destruir els sistemes o fitxers. Un cavall de Troia també és un programa aparentment útil que amaga unes funcions que possibiliten l’accés sense prèvia autorització a un sistema, convertint-lo en vulnerable. Així una de les batalles més conegudes de la Grècia clàssica, ha fet també la seva contribució a la internàutica. I a la bústia electrònica ens hi podem trobar una inundació de correu brossa (missatges enviats massivament sense el permís del destinatari, amb finalitat publicitària) o un bombardeig (quan l’enviament massiu és intencionat).

 Internet també ens permet d’acceptar galetes (fitxers informatius enviats sobre els hàbits i preferències d’un internauta que visita una pàgina web) o de fer una tertúlia (allò que alguns anomenen xat). Ara bé, per poder fer tot això hem de pagar un allotjament (servei en què s’ofereix un lloc web i una connexió) o un hostatge (servei en què s’ofereix un espai per a contenir pàgines web).

D’aquí a un temps potser algú establirà un sistema d’estrelles per a distingir els allotjaments segons els serveis i preus que ofereixen, semblantment al que passa amb els hotels. També podem emprar àncores (etiquetes que vinculen una pàgina web a una altra pàgina web), motxilles (dispositius per a controlar l’accés a un programa), filigranes (senyal invisible inserit a les imatges digitals per a evitar-ne la pirateria)... I de ben segur que la inventiva dels usuaris d’internet no s’aturarà aquí; probablement d’aquí a poc temps podrem augmentar aquesta llista de nou vocabulari internàutic d’arrel popular. Això demostrarà que la llengua encara és prou rica i flexible per a adaptar-se als canvis provocats per l’avenç tecnològic.

dimecres, 16 de maig del 2018

Entrada lliure

Resultado de imagen de lliure

               Fes una entrada lliure (amb imatges i explicació pròpia) que sigui llarga.

El problema de la sobre información.
Ahora con el la sobre información, en las noticias en las redes sociales...
Ultimamente han echo muchas manifestaciones feministas "pacificas", para los derechos de las mujeres, y que haya menos violaciones, menos maltrato...
El caso, es que hay menos maltrato que nunca y violaciones que nunca, pero con tanta información, pareciera que hay mas, pero no es así.



Frases fetes


Plantis el que plantis, mulla-li els peus
Quan canta el rossinyol, planta el fesol.
Quan fa vent, les plantes tenen turment
Quan l'any s'acaba planta la fava
Quan Santa Cecília vegis arribar, planta el favar
Qui bons arbres vol lograr un planter es deu formar
Qui de jove planta de vell canta
Qui de son ventre fa un jardí, ans de l'any en veu la fi
Qui de vinya plantar vol, procura que li toqui el sol, que millora el sarment anant de fred a calent
Qui moltes estaques planta, una o altra se li trenca
Qui planta maduixeres, menja maduixes
Qui planta per l'Advent guanya un any de temps
Qui planta un aglà, un roure collirà
Qui planta un pomer per ell ho fa
Ser un jardí de roses
Si no tens aigua al jardí, no hi plantis res, creu-me a mi
Si terres tens prop de riu, no hi deixes de fer plantiu
Si vol tenir bona col, planta-la pel juliol
Si vols all coent planta'l un dimecres d'Advent
Si vols bon planter, tu mateix te l'has de fer
Si vols ceba de diner, planta-la pel gener
Si vols cebes grosses, planta-les en quart creixent
Si vols enganyar el pagès, planta les faves i l'ordi espès
Si vols l'all coent, planta'l un dimecres de l'Advent
Si vols menjar pèsols pel segar, per l'abril els has de plantar
Si vols tenir bon cigronar, per Nadal l'has de plantar
Transplantar el julivert porta mala sort
Terra per a fer plantiu, la de vora riu
Tot lo qu'hajes trasplantat deixau sempre ben regat
Tota planta que es soterra, fa bon profit a la terra
1. Explica al teu blog cada una d'aquestes dites sobre l'agricultura. Si no en coneixes el significat, el pots cercar per internet.

Reflexions

Explica, en devers 10 frases, que acompanya aquesta imatge.
Escriu-ne tu una de la teva collita personal. Ha de ser un consell que dediquis a la humanitat per a viure millor. Acompanya-la d'una imatge adient.


Hay que darle mas importancia a las cosas que las tienen. No a cualquier cosa, que esta de moda hacer un drama por cualquier cosa.

La alegría y el amor son dos alas para las grandes acciones
Goethe
Es bien sabido que la alimentación saludable y el ejercicio son dos pilares básicos para tener una buena salud. Pero ¿por qué nos cuesta tanto llevarlo a la práctica, o si conseguimos llevarlo a la práctica, a veces, por qué no tenemos los resultados deseados?
Mucha gente se sorprende de que aún siguiendo unos hábitos saludables, no consigue sentirse bien, tiene desequilibrios en el peso o falta de energía, problemas digestivos o problemas de salud en el sentido amplio de la palabra. Por mi trayectoria personal, siempre me he interesado la cuestión de la química y la bioquímica de los alimentos y a medida que han ido pasando los años, he ido viendo que por más que se estudie “científicamente” y “racionalmente” ese cómo nos afectan los alimentos y el ejercicio físico en nuestro cuerpo, hay muchísimas reacciones químicas a causa de nuestras respuestas emocionales que hacen que el proceso interno e individual de cada ser humano no tenga respuestas razonables ni comprensibles. Las emociones que corren por nuestro cuerpo, cada persona las vivirá a su manera, según su historia particular y su temperamento y esto hará que su camino sea único e irrepetible.
La palabra emoción viene del latín “emotio” y significa movimiento e impulso. Es aquello que nos impulsa desde el interior hacia el exterior y muchos de nuestros sentimientos, pensamientos y de nuestras acciones están íntimamente relacionados con nuestras emociones ya que las emociones nos impulsan a movernos, a actuar y a cambiar hasta nuestra respiración. Las emociones nos sacan de nuestro centro y lo que hace nuestro cuerpo muchas veces es no querer sentir las emociones en su estado puro, va guardando las emociones en el cuerpo, dentro de músculos, articulaciones, órganos, células o bien las expresa de manera no adecuada con una ira desbordada.
Somos lo que comemos, pensamos, sentimos, hacemos y actuamos.
Encontramos más de 500 emociones que se pueden manifestar y cada emoción va a encender una cascada de reacciones químicas en nuestro cuerpo a través de unas biomoléculas, que a la vez actúan como neurotransmisores que pasan la información de una célula a otra. Todos conocemos y hemos sentido en algún momento de nuestras vidas las principales emociones negativas como el miedo, la ira y la tristeza y las positivas como la alegría , el amor y la felicidad. Para estar saludables y en equilibrio en la balanza de las emociones siempre deben tener más peso las emociones positivas.
Las emociones segregan neurotransmisores y hormonas y si predominan las emociones negativas en frente de las positivas, estas pueden llegar a tener un efecto tóxico en nuestro cuerpo y la consecuencia es que este efecto tóxico haga que tengamos sentimientos y pensamientos tóxicos también (es un círculo vicioso) porque los pensamientos tóxicos generan de nuevo emociones negativas. Vemos pues que las emociones afectan al sistema inmunológico, psicológico y endocrino.
Después de esto, ahora me gustaría proponerte una manera sencilla y eficaz para salir de ese círculo vicioso, además de trabajar tu caso en particular.
Una de las terapias que más me apasionan y funcionan en consulta, para empezar a suavizar y cambiar la intensidad de las emociones, y que nos despierta el contacto con nuestro interior y nuestro sentir desde una perspectiva nueva y más profunda, son los aceites esenciales. Afinando tu olfato con los aromas de los aceites esenciales te conectarán con el cerebro límbico o emocional, que es la parte del cerebro que controla la memoria, el comportamiento, el placer, la pena y las emociones, el olfato es el único sentido que entra directamente en contacto con el sistema límbico y el principal receptor de los neurotransmisores de los que ya hemos hablado.
Los aceites te conectan con tus sentimientos más profundos y ayudan a que estés más centrada/o y no tan vulnerable a tus emociones. Si estás en tu centro, las emociones no te desequilibraran. Lo ideal es que tú estés alineado con quién eres y no como una víctima de tus emociones. Hay muchos estudios que demuestran que hay una fuerte relación entre olfato, memoria, estados de ánimo, emociones y pensamientos. Te propongo que te familiarices olfativamente hablando con alguno de ellos. Para empezar si crees que necesitas más bien calmar la mente, puedes oler aceite esencial de INCIENSO y de LAVANDA.

El incienso

El incienso te ayudará a recuperar tu propia respiración y te orientará en tu búsqueda interior recuperando la paz necesaria para seguir tu camino.

La lavanda

La lavanda te aportará esa tranquilidad necesaria para poder empezar a cuidarte. Puedes poner una gota de aceite esencial en tu ropa, pijama o en las muñecas y olerlos tantas veces como quieras.

Vemos que nuestra salud y longevidad están íntimamente relacionadas con nuestros hábitos saludables en relación a la alimentación y al ejercicio físico, pero también a nuestra salud emocional. Atrévete a vivir tus emociones y aprende de ellas, sin huirlas.

dimecres, 2 de maig del 2018

Expressió escrita



    1. Fes un escrit sobre el que és per a tu la tolerància. Completa'l amb imatges. No ha de ser un aferrar i copiar.
La tolerancia es la actitud de "dejar pasar" algo que por lo general es molesto pero no llega a incordiar, como por ejemplo, un compañero que no deja de hablar, no le dices nada, a si que tienes algo de tolerancia. Y así en muchos aspectos.